Koronavirüs Sonrası Ofis Tasarımı Nasıl Olmalıdır?

Son birkaç ay içinde tüm hayatımızda köklü değişiklikler yapmamıza yol açan koronavirüs salgını iş hayatını da etkiledi. Normalleşme süreçleri başlasa da artık birçok ofis çalışanı için işler eskisi gibi olmayacak. Bu yüzden birçok işletme ofis tasarımını pandemi sürecine uygun olarak yapılandırma yoluna gidiyor. Her alanda olduğu gibi Covid-19 sonrası ofis tasarımları da değişecek.

Covid-19 önlemlerine uymak isteyen işletmeler süreç sonrasında da personellerinin hijyenini ve sağlığını düşünerek ofis tasarımında farklı detayları öne çıkarmaya başladı. Bu rehberimizde hem işletmeler hem de personeller için pandemi sürecinin ofisler üzerinde ne gibi değişiklikler yapacağına değineceğiz.

Sosyal Mesafeli Çalışma Ortamları

Eskiden ofislerde bir odada birkaç masa yer alabiliyordu. Ancak sosyal mesafe gereği artık ofislerde sosyal mesafeli çalışma ortamları oluşturuluyor. Özellikle masa başı çalışan personellerin birbirine mesafeli şekilde oturacağı bir masa düzenine geçiş var. Ayrıca her personelin belirli bir kişisel çalışma alanı olmasına özen gösteriliyor.

Koronavirüs Sonrası Ofis Tasarımı Nasıl Olmalıdır?

Bahçe Katlı Ofislere Yönelik Arttı

Koronavirüs salgınının etkileriyle yüksek katlı plazalarda kurulan ofislere olan ilgi azalmaya başladı. Yeni ofis tasarımı çalışmaları artık bahçe katı olan ya da özel geniş dış mekanları bulunan ofislere yönelik yapılıyor. İşletmeler yeni ofis kuracakları zaman öncelikle şehirden uzak, izole bir ofis ortamı oluşturmayı tercih ediyorlar.

Kolsuz Kapılara Geçiş Moda

Hijyen anlamında ofis gibi kalabalık ortamlarda insanların en çok temas ettiği alanların başında kapı kolları geliyor. Bu yüzden yeni ofis tasarımında kolsuz kapılara olan ilgi artmaya başladı. Otomatik açıp kapanan kapılar temas gerektirmediği için hijyen konusunda büyük avantajlara sahip. İç kapılarda da dış kapılarda da kolsuz kapı seçenekleri tercih edilebilir.

Dijital Dönüşümün Nimetlerinden Faydalanın

Pandemi sonrası ofis dekorasyonu çalışmalarında dijital dönüşümün nimetlerinden yararlanmak doğru seçim olacaktır. Ofislerde personeller arası yazışmalar için kağıt ve kalem kullanarak temasın artması yerine dijital ortamlardan bilgi ve belge alışverişi sağlayarak teması en aza indirebilirsiniz. Risksiz, hızlı ve düzenli bir iş akışı da sağlayan dijital dönüşüm her işletme için önemli hale geldi.

Sürdürülebilirlik Ön Plana Çıkıyor

Günümüzde tüm alanlarda olduğu gibi 21. Yüzyıl trendi olan sürdürülebilirlik pandemi sonrası ofis tasarımında da ön plana çıkıyor. İşletmeler de artık doğa dostu uygulamalara geçtiği için sıfır atık projelerini hayata geçirmeye çalışıyor. Bu yüzden sürdürülebilir bir ofis tasarımına olan yönelim güçleniyor. Üretim aşamasında doğal kaynakların sürdürülebilirliği öne çıkıyor.

Ofise Dönüşebilir Evlerde Dikkat Çekici Artış

Pandemi süreci birçok sektörde evden çalışma sisteminin yaygınlaşmasını sağladı. Birçok sektörde home Office çalışmaya geçiş hızlandı. Özellikle 1+1 ofise dönüştürülebilir dairelere ilgi de arttı. Birçok sektörde hem ev hem de ofis olarak dönüştürülebilecek tasarımlara olan ilgi artıyor. Mutfağın bir ofis masasına, yatağı bir dolaba tek bir hamleyle dönüştüğü fonksiyonel dekorasyon fikirleri ön plana çıkmaya başladı.

Balkonlar Genişlemeye Başladı

Salgın sürecinde insanların evde yoğun olarak vakit geçirmesi evlerde balkonların genişlemesine yol açtı. Yeni dönemde ofis tasarımı çalışmalarında dış mekanların daha da genişlemesi balkonlara ayrılan alanın da artmasını sağladı. Geniş balkonları olan ofislerde çalışan personeller dinlenme vakitlerinde hem ruhsal hem de bedenen rahatlayabilecekleri bir ortam bulabilirler.

Koronavirüs sonrasında ofis tasarımı sosyal mesafeye göre düzenlenmeye başladı. Ofislerdeki ortam alanlarda teması en aza indirecek önlemler ön plana çıkmaya başladı. Ayrıca hijyenik önlemlerin de daha fazla önemsenmeye başladığından bahsedebiliriz. Pandemi sonrası ofis tasarımı konusunda fikir edinmek için bize yazabilirsiniz.

Ayrıca ofis tasarım ve mimari danismanlık hizmetlerimizi inceleyebilirsiniz.

˄